3 tankar om “Om

 1. Hej

  Spännande läsning om Svalbard marathon. Jag planerar att åka upp och springa loppet 2015. Undrar lite om Svalbard och lite om det du skriver om att det blev en dyr resa. Hur mycket kostar diverse utflykter (hundspanna, kajak, turskidåkning m..m.)?
  Förstår att man måste ha med sig guide på grund av isbjörnarna men vad snackar vi för pris? Går det bra att köpa mat och laga eller är det restaurang som gäller? Hur är restaurangpriserna? En annan fundering. Jag har relativt mycket friluftserfarenhet men min fru som jag vill ha med mig har mindre. Kan det ändå vara en härlig resa eller snackar vi endast extremt friluftsliv?

  Tack på förhand
  Mvh/ Olof Broström

  • Hej Olof
   Kan lova dig, och din fru, en helt fantastisk upplevelse!
   Jag minns inte nu vad utflykterna kostade, men generellt vill jag nog påstå att det var ”svenska” priser på det mesta. Även utflykterna. Så, lite dyrare än charterturen, mycket större upplevelse ;)
   Vi gjorde alla (vill jag minnas) våra bokningar via http://www.svalbardbooking.com/ – där har du också lite priser.

   En resa till Svalbard är för de allra flesta detsamma som en resa till Longyearbyen. Det enda eg. samhället på Svalbard. Och det är ju där som loppet går, där som i princip alla turer utgår från. Och där finns några restauranger och ett helt ok snabbköp med allt du behöver. Så har du tillgång till kök är det inga som helst problem att laga mat själv. Priserna är även här som de svenska; lite lägre än på norska fastlandet men ingen avgörande skillnad mot hemmavid.

   Vad gäller utflykterna så finns eg. allt från helt avslappnade turer som passar för alla till lite mer krävande turer. T.ex. är en båttur till Barentsburg utan eg. fysisk ansträngning, medan en kajaktur och vandring upp på en av fjälltopparna betydligt mycket mer krävande. Vi gjorde enbart dagsturer, så i stort sett krävs ingen egentlig friluftserfarenhet – däremot viss grundfysik och vettiga kläder. (Sedan finns det ofta att låna kläder via arrangören, så det klarar sig också.)

   Så, nä, om ni inte medvetet söker upp det, så är det inget extremt friluftsliv. Däremot oerhört välordnat för att på olika sätt komma ut och se ett helt fantastiskt landskap på lite olika sätt; vi provade båttur, hundspann, toppvandring, kajak, fyrhjuling och ribbåt. Därtill gick vi själva en del – även om det är ett ganska begränsat område man får röra sig i, just p.g.a. av isbjörnsrisken (även om vi inte såg skymten av ngn).

   Hoppas det var svar på dina frågor! Annars är det bara att återkomma – eller om nya funderingar dyker upp.

   Ni kommer att få en helt fantastisk, och unik, erfarenhet. Väl värt pengarna ;)
   patrik

   • ps: banan är ganska tuff, med några ganska rejäla backar .. men det är en annan historia. Att ställa upp i Svalbard maraton är inte för att prestera en bra tid på maraton; då är det bättre att hitta ett annat lopp på annan plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s