Greiderloppet

Idrottslig framgång kan skrivas på så många olika sätt. Lördag 17.e skrev Malin och jag den tillsammans. Genom att tillsammans ta oss i mål på Greiderloppet.

Greiderloppet sekretariat

Greiderloppet sekretariat

Ja, uppkallat efter Göran Greider, Årstabon. Greiderloppet. Banan tar visserligen en avstickare in mot Södermalm. Bortsett det, så visar den upp några av de härligare delarna av Årsta. Start och mål vid Årstaliden. Utefter vattnet, förbi Årstadal. Sedan blir det en liten avstickare över Liljeholmsbron, Hornstulls strand och Skansbrogatan över Skanstull. Och sedan, Sundstabacken ner mot den egentligen härligaste delen; promenadvägen efter Årstaviken – nu bestämt att bli naturreservat – tillbaka till Årstaliden. 8 kilometer, allt i Göran Greiders anda. ”Att sitta stilla föder borgerliga tankar.” Då borde det väl vara mer småborgerligt att skynda fram, än att ta det lugnt och fint?

Greiders anda

Greiders anda

Det är nog så Göran Greider tänker också, vill jag tro. För, här, i Greiderloppet är det en pokal till segraren (i betydelsen, den som hastat mest). En för damerna, en för herrarna. Skiner som pokaler brukar göra, prisutdelas, applåderas, segerintervjuas. Förrättat av Göran Greider, dynamiskt hållande mikrofonen. Prestationerna som väcker respekt, men som vi vet vi svårligen kan nå. Det är för några få att ha den förmågan.

Medan den som hastat minst, tagit tid på sig, njutit av dagen och supit in omgivningen. Tagit tid att vara i ett ganska långt och utdraget nu, får ett särdeles fint pris. En för damerna, en för herrarna. Ur författarens egen hand, ett signerat och dedikerat (minsann!) exemplar av författarens eget verk. Segerintervjuas, applåderas. Förärade. Vi som nådde dit som alla kan nå, men få lyckades med.

Kanske inte segerns sötma. Det vore verkligen att ta i. Men en framgång, ett sätt att skriva in sig i historien, ett sätt att hedra loppets förgrundsgestalt. Boken är ett minne.

Göran, jag, en bok. Och en hund.

Göran, jag, en bok. Och en hund.

Och så Malin. En alldeles egen historia, om ett motstånd som övervanns. Om en kamp mot backar, framför allt de där inne i huvudet. Om en uthållighet, om en vilja, att göra något som tar emot. Att byta ut det vana mot det ovana. Och, framför allt, stoltheten efteråt. Glädjen av att ha klarat det, att ha genomfört det. Utblandat i en motvilja att känna stolthet över den egna prestationen, i alla dess dimensioner. Även om hon har svårt att nå dit, så är det definitivt inte något vi delar. Jag är stolt Malin, jag tycker du var helt fantastisk. Och, du, jag hyste aldrig några tvivel – utmaningen var att få dig till startlinjen.

Malin är halvvägs

Malin är halvvägs

Malin är i mål!

Malin är i mål!

Det visade sig att 43 var vinnarnumret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s